KRABI/AO NANG : AKTIVITI DI KRABI & WHAT TO DO IN KRABI/AO NANG

Ramai ingat krabi adalah pulau. Why? Entah. Krabi bukan pulau, dan krabi ni biasa sahaja. Yang membuatkan krabi ni menarik ialah kedudukan dia berdekatan dengan pulau pulau yang sangat cantik. So nak island hoping lebih murah di krabi daripada di phuket. Ingat ni!

Kebiasaannya, orang yang pertama kali ke krabi akan menetap di krabi town sebab ingatkan krabi town tu adalah krabi ATAU ada sesetengah orang yang jenis nak pergi krabi tetapi dia maksudkan ao nang.

KRABI TOWN
Krabi town adalah bandar biasa yang tak terlalu sibuk. Kawasan tumpuan untuk matminah saleh stay sebab diorang suka ke Koh Lanta dan menjadikan krabi town sebagai transit plus hostel/guesthouse/hotel lebih murah di town berbanding di ao nang. Banyak bar dan tak silap aku pernah terjumpa satu bar ni bau ganja satu kedai.

Krabi town ada weekend night market setiap jumaat,sabtu dan ahad bermula dari pukul 5 petang – 10 malam

Ada lagi satu, night market tepi sungai nama Chao Fah Night Market. Boleh je jalan kaki dari weekend night market ke chao fah ni, aku selalu beli makanan kat weekend night market lepastu bawak p night market yang ni pastu makan sini sebab kat chao fah ni semuanya gerai makanan berderet. Tapi diorang ni tak fasih melayu siam sangat, aku pelik jugak kat ao nang besepah jumpa muslim cakap melayu siam pelat2 tapi kat sini sepatah haram dia tak paham ko cakap ape.

Chao Fah Night Market , di buka setiap hari 5 petang – 12.30 pagi. waze je Chao Fah Pier,  Kongka Road, Krabi Town.

AO NANG
Manakala ao nang ni macam ayahanda cenang,langkawi. Pantai ao nang ni tak lah cantik pun, biasa sahaja. siang siang ramai matminah saleh berjemur je tapi view sunset dia cantik Ya rabb tak tipu. memang cantik.

kalau nak mandi aku selalu pergi nopparat thara beach. Beach lagi cantik, view cantik dan kalau korang nak pergi island hopping kebanyakkan company akan bertolak dari pantai ini. tak jauh dari ao nang dan nak ke pantai ni boleh jalan kaki dari persisir pantai berdepan dengan holiday inn ao nang. atau naik lah tuk tuk dalam 30 baht je sehala. Banyak juga gerai gerai makanan 

Ni lah yang aku cakap jalan melalui pesisir pantai, nampak tak kat tengah laut tu ade macam bukit hijau banyak pokok? kita boleh pergi ke bahagian tu kalau air surut. ambil gambar memang cantik. Pantai pantai ao nang ni ombak dia manja manja sahaja.

Ao nang ni ade night market setiap rabu kalau tak silap berdekatan 7 eleven berdekatan dengan stadium boxing dia. Kalau pasar local setiap isnin ada berdekatan ao nang, aku pernah pergi sekali itu pun sebab tengah jakun naik motor lepastu tetibe hujan, singgah berteduh. banyak makanan local yang sedap sedap untuk kita cuba. Asal seller bertudung aku belasah je, janji jangan was was. HAHA. Nanti aku cuba cari pic dan location tempat ni okay.

Oh! Sebelum aku terlupa, aku ni setiap hujung tahun akan ke krabi-phuket. Tahukah anda setiap tahun tempat tempat ini berubah? termasuk street food ini

Sesiapa yang pernah ke ao nang sebelum ni mesti tau kedudukan halal food stall ni kan? Di selekoh berdepan dengan ao nang timber/ simpang nak ke anantaburin or deevana ke apa segala hotel mewah dalam tu.. tapi sekarang dah takde. Ade construction. Aku frust betul awal nov p sana aritu takde dah stall.

Kebetulan aku p merambu ke nopharatara beach tu ternampak stall yang sama kat sebelah holiday inn!! Ya allah happynya!! Sebab stall ni MURAH dan SEDAP!! 

Masa jumpa stall stall ni dah nak tutup. too bad, dah la esoknya nak balik. Memang tak sempatlah makan sini, kitorang dah makan kat area masjid tu.. Betul betul sebelah holiday inn kalau dari ao nang beach, kalau dari nopharatara beach tu akan jumpa stall ni dulu before holiday inn yang gah dan meriah sangat tu. HAHA .

Selain di sini, makanan halal banyak je sekitar ao nang ni, bersepah kedai arab, kedai india, kalau nak makan makanan siam ko pegi je area masjid tu bersepah. Kalau p obesi ni, di mana ada masjid cnfirm di situ ada makanan halal. tu je formulanya.

Dan aku nak share kedai fav aku kat kerabi town, memang sedap

Kedai ni betul betul sebelah wet market or fruit market krabi town tak jauh dari tapak weekend night market. Memang sedap ayam n itik dia ya allah lembut sedap tak tau nak katalah!

Island Hopping

Setakat ni aku suka pergi island hopping dengan company barracudas tour dan tour kat reception forest homestay sebelah aonang timber house.

  1.  James bond island dan phi phi island . masa ni tahun 2012 harga dalam rm 100-150.
    Pakej ni best sebab aku ambil speed boat so selain pergi ke beberapa spot yang menarik, aku suka masa dia bagi masa 2 jam kot kat phi phi island untuk makan dan sight seeing. Makan dia bagi, buffet gitu. puas hati aku
  2. Hong island rm 100 all in 
    Menarik jugak, ade snorkeling kat taman laut.
  3. 4 island rm 120 all in 
    komen seperti di atas. best la. haha

Ada sesetengah tour yang tak kira sekali harga taman laut. so ko kene bayar on the spot atas bot. Sebabtu dia boleh bagi harga pakej murah. Ada juga murah tapi takde sediakan air free dan snek free atas boat. Semua pakej yang aku join memang aku ambil yang siap air and snek. Ye la dah berenang ingat tak lapar ke walaupon diorang bagi lunch. Paling cikai diorang sediakan mineral water, ambil la ko seberapa banyak botol ko nak minum, ade setengah company dia siap bagi mineral, coke, pepsi dan lain2 dan juga potongan buah buahan. Indah beb makan buah atas bot.

Nak murah pergi low season but low season bermaksud musim monson, musim hujan. Hujan dia kaw kaw beb cukup sekali aku pergi bulan ogos, hujan sepanjang hari macam ribut taufan HAHA ganas beb hujan dia. Low season start may till october. november harga dah start mahal tapi masih ada saki baki hujan, bermakna ko masih akan jumpa hujan. Disember dah confirm mahal, tu memang peak sampai Mac . Tapi cuaca memang terrrbaiklah. sunny all day long. puas hati.

Low season hotel rm 150 ko boleh dapat 50 je tapi mendapat lah ko menjeruk dalam bilik jer, kalau pengantin baru takpe kot haha. Memang berpayung ke mana mana. 

Ape lagi? Nanti aku ingat aku taip lagi. nak tidokan anak jap.

KL KE HATYAI, KRABI , PHUKET

Dari KL ke thailand ada banyak cara pengangkutan yang boleh kita guna. Semua cara tersebut aku dah cuba dan ia agak menyeronokkan plus memenatkan TETAPI berbaloi.

  1. KERETAPI DARI KL
    Dulu, ada keretapi senandung langkawi, pilih katil , gerak pukul 9 sampai hatyai pukul 12 lebihkurang. KL sentral terus ke stesyen padang besar. Semua turun untuk cop passport dan tunggu kepala keretapi dari hatyai datang. So fun! Tapi sekarang, yang ada cuma keretapi yang laju sikit dan pada aku mahal, juga berhenti di padang besar. bezanya kena beli tiket lain utk ke hatyai atau boleh keluar stesyen naik bas.
  2. BAS DARI KL
    KL ke hatyai ade banya jenis bas. Ko pilih nak seat lebor, nak wifi laju, nak siap ade charger. Kalau tak silap dari pagi sampai last 11 or 12 malam ada tapi kalau naik bas aku suka naik malam. Nanti sampai border just nice before border buka, so kita la orang pertama beratur and mind you border thai sekarang ambil nombor beb. ( nanti kita kupas lebih lanjut, now nak cerita tentang transport dulu)Dari border ade la dalam sejam atau kurang untuk sampai bandar hatyai dan biasa dia akan lalu stesyen bas hatyai sebelum dia stop dan drop korang kat agensi syarikat bas yg korang naik tu. So, di sini ada beberapa pilihan :A) NAIK BAS DARI HATYAI KE KRABI/PHUKET


    Kalau nak jimat BANYAK, turun di stesyen bas hatyai. Kalau korang confuse kat mana tempat ni takpe, turun je di agensi bas tu lepastu naik tuk tuk or songtheaw 60 bath/50 bath/20 bath ikut tahap korang kene ketuk. HAHA.

    Di stesen bas ni banyak kaunter tiket . Tiket bas ke krabi dalam 162 baht tu jenis bas ting ting rajin berhenti ambil dan turunkan penumpang (macam dalam pic), siap dia angkat moto letak atas bas u ols, akak terkesima!!. tempoh perjalanan dalam 4-6 jam. So aku naik yang ni, boleh duduk bersepah takde number. 

    Boleh juga naik bas ekspress, bas ekspress diorang pon ade banyak jenis. yang besor, yang kecik ( jenis size xxl mmg  seat tu tak muat wey gila punya kecik ) ade 18-20 orang je kot , ada yang jenis 2 tingkat , yang paling selesa ialah yang paling mahal harganya. ikut budget anda lah. pada aku ekspress biasa pon okay je dalam 350 baht sehala hatyai-phuket. perjalanan dalam 8 jam.

    Sampai stesen bas krabi naik tuk tuk 50 baht ke krabi town/ 60 baht ke ao nang. 

    Sampai terminal 2 phuket naik bas open air warna pink. 30 baht. Stop kat phuket old town/ ranong road ( mcm roundabout ) turun situ, naik bas open air lagi satu ke mana mana beach. Di sini, ada semua jenis bas ke setiap beach – patong/rawai/karon/kamala dan lain-lain. Make sure naik bas yang betul : 60 baht . Kalau ke patong, perjalanan agak berbukit bukau aku kagum dengan bas tersebut larat seh naik bukit curam. before naik bukit curam tu bas akan berhenti utk kutip duit tambang sebab lepas bukit itu dah sampai patong.

    B) NAIK VAN KE KRABI/PHUKET
    Kalau nak cepat boleh naik van, harga mahal sikit tapi cepat NAMUN, sapa jenis tinggi memang menderita, ianya agak sempit. tapi driver bawak macam f1 memang sakit badan ko di banting2 kejap break kejap cilok kiri kanan. harga naik van dari 250 – 550 baht  ke krabi tengok tahap ko kene ketuk. Sekali je aku ke krabi naik van, dan sekali ke bangkok cukuplah no more haha.

    Biasanya kalau naik minivan harga dia ikut kedudukan hotel ko dan dia hantar sampai depan pintu hotel. Itu kelebihan dia disebalik dalaman van yg sempit.

    C) NAIK KERETAPI KE KABI/PHUKET
    Nak naik keretapi dari hatyai sila turun di phattalung lepastu sambunglah naik bas/van ke krabi or phuket. yang ni pandai2 kau cari info sendiri sebab aku tak pernah try cuma pernah study sikit sikit je and mcm leceh so cancel.

  3. FLIGHT DARI KL 
    Ada banyak airline ko pilih je ikut budget dan turun di airport krabi/phuket naik bas airport dengan kadar 100 ke krabi/phuket town dan 150 ke ao nang/patong beach . Kalau dari krabi town atau ao nang boleh naik tuktuk je p airport sebab diorang ni takde masa tertentu ( sentiasa ada, kalau dia lalu ko tahan jer ) harga sama macam bas.Bus airport pon akan hantar sampai ke hotel.
  4. KENDERAAN SENDIRI DARI RUMAH MASING MASING
    Yang ni aku saran gerak la dalam 1 pagi untuk sampai ke border pada pukul 6 pagi. border buka 6 pagi. Insuran ada banyak yang buka 24 jam, tak ada masalah. Nanti aku bagi link bawah ni lepas entry untuk cara masuk ke thailand menaiki kenderaan sendiri siap okay. Cuma mind you, minyak diorang mahal sangat . *crying

DARI KRABI KE PHUKET ATAU PHUKET KE KRABI

Tiket minivan/bas ada banyak di jual di agensi agensi pelancongan sekitar town/ao nang mahupun hotel anda sendiri. Ikut budget. Tapi macam aku, setakat 2 jam perjalanan baik aku p stesen bas beli tiket bas bas biasa. 120 baht je. turun di terminal 2, phuket. 2 jam perjalanan sahaja.



Nampak tak bas tu punya perjalanan sampai roundabout atas tu? itulah tempatnya old town/jalan ranong. 

Sampai terminal 2 phuket naik bas open air warna pink. 30 baht. Stop kat phuket old town/ ranong road ( mcm roundabout ) turun situ, naik bas open air lagi satu ke mana mana beach. Di sini, ada semua jenis bas ke setiap beach – patong/rawai/karon/kamala dan lain-lain. Make sure naik bas yang betul : 60 baht . Kalau ke patong, perjalanan agak berbukit bukau aku kagum dengan bas tersebut larat seh naik bukit curam. before naik bukit curam tu bas akan berhenti utk kutip duit tambang sebab lepas bukit itu dah sampai patong.


nama-nama tempat yang bas ni akan berhenti turun/ambil penumpang.


kawasan old town phuket


gambar dari dalam bas open air ke patong beach. bas biru tu ke beach lain. Ini permandangan old town, dia macam chow kit jer. belakang bas biru tu lah roundabout yang korang akan turun dari bas dari terminal 2 untuk naik bas macam ni ke beach.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBACA!! NANTI AKU UPDATE LAIN AKU LETAK LINK 🙂

+ gambar lain ada dalam enpon yang anak aku tuang susu lalu padam. so sad. tapi aku cuba la carik pic lain untuk rujukan korang okay!?. 

DARI INCHEON AIRPORT KE SEOUL

Flight 1 am, jumaat 

Sampai incheon dalam 8.15 am rasanya. Dalam flight tros salin thermal wear tanpa jacket,  keluar je pintu pesawat tu ols, angin dia terus menusuk tulang. Apsal sejuk sangat? 

Dengan rasa jakun, keluar epot untuk menghirup udara lantas lari masuk balik. Acik dia, aku siap pakai winter jacket, gloves anak aku pakai tshirt dengan seluor tido je. Bia betik ko?

Dari incheon nak ke merata tempat di seoul ada beberapa pilihan:

1) bus limosin <- rm 40 kot 
2) all stop train RM 12 <- 
3) Arex ( train direct seoul station takdo stop ) RM 80 <- kalau tak silap

So, korang check or tanya hotel/hostel/GH korang samada bus limo tu ade drop or pickup point kat area situ or tak. Jika ada, ya senang sekali dong ah.. naik aja bus limo itu! Jika tidak, naik ler arex kalo ko banyak duit dan kalau jenis poket sendu sila naik all stop train.

Sejam jugak lah naik all stop train tu sempat membuta sekejap laki akak tu dik. Ingatkan orang dok warning tangga kat subway korea tinggi aku ajet2 alah biasa lah macam tangga kita jer rupanyaaaa. 

kalau kau turun tangga 2 tingkat lepastu naik tangga 3 tingkat lepastu turun tangga setingkat semata mata nak masuk subway je bayangkan sehari kalau 3 4 kali kelua masuk subway tu belum nak tukar line lagi weh.

So, kalau ko jenis bawak bagasi or beg banyak lupakan je lah! kitorang bawak stroller dan 3 beg memang jenuh oi belecak ketiak walaupon suhu sejuk. Mujur bawa stroller ade jugak reason nak naik lif. Di korea, hanya oku + warga emas + orang mengandung dan mak bawak anak SAHAJA boleh pakai stroller.

 Salah satu lif yang ada di subway. Ramai orang tua di seoul pakai kerusi roda bergerak macam pakcik tu pakai. ade yg lumpuh separuh badan pon boleh pegi kedai naik kerusi roda tu. gigih nauu.

Ingat ni, bawak beg banyak baik ko naik bas.

AKAK HILANG 3 KG DIK SEMINGGU KAT SANA. sebab tangga subway punya pasal kahkah! Pergi pakai jeans ketat balik malaysia jeans longgar dik. Serious tak tipu!

**
entry tak siap picture akan di upload seketika nanti. stay tune! wah gituuuu.